Stel i nacken? Symptom och behandling av nackont.

Att då och då känna sig stel i nacken är inte alls konstigt med tanke på den belastning som vår nacke ständigt är utsatt för. Denna fantastiska kroppsdel har bland annat som uppgift att dagarna i ända bära upp vårt huvud som väger uppemot 5 kilo, tillsammans med överdelen av vår ryggrad som är omsluten av muskler och ligament. Det är en balansgång som inte alltid är helt lätt att manövrera och där minsta försummelse i form av dålig hållning eller felaktig sovposition mer än sällan resulterar i nackont. Nackspärr uppstår då våra nackmuskler utsätts för ett oväntat krampanfall som leder till att vi får en begränsad rörelseförmåga på grund av att nacken låser sig.

Nacke

Hur agerar vi bäst när vi drabbas av en stel nacke?

Precis som vid de flesta åkommor hör det till vår naturliga tendens att vilja dra ner på tempot och vila då vi upplever stelhet och smärta i nacken. Självklart gör vi rätt i att undvika ömmande aktiviteter, men utöver det bör vi tvärtom sträva efter att röra på oss så mycket som möjligt i syfte att öka blodcirkulationen. Håll gärna igång och försök utföra dina vanliga vardagssysslor utan att forcera rörelse i det ömmande området. Långa promenader och mjuk stretching är perfekta exempel på åtgärder vi kan vidta då vi råkat ut för nackont. Viktigast av allt är att hålla nacken varm och därför kan det kännas skönt att vira en halsduk kring halsen, ta ett varmt bad eller använda någon form av uppvärmande nackstöd men vi får inte glömma att ha en daglig rutin med att sträcka på nacken också. 

Neck Hammock Pro 2.0 - Stabil Posture
495 kr
Hur undviker vi nackspärr?

Benjamin Franklin sade att ”En investering i kunskap betalar den bästa räntan.”. På samma sätt är det bästa skyddet mot en stel nacke god kännedom i dess uppkomstorsaker. Det vill säga en ökad medvetenhet kring vilken position vi sover i, hur vi utför monotona rörelser i vardagen samt vilken hållning vi befinner oss i när vis sitter längre stunder vid skrivbordet. Samtidigt är det alltid en fördel att stärka och öka flexibiliteten i muskulaturen kring nacke och ryggrad.